Linda's
Hondenkapsalon
Alle behandelingen zijn mogelijk, uiteraard heeft elk ras een behandeling naar zijn vacht.

Er zijn natuurlijk altijd honden die niet raszuiver zijn, maar dan moet u goed kijken welke type vacht de hond het meest naar toe lijkt te gaan. Bij sommige rassen speelt sterilisatie/castratie een bijzondere rol wat vachtontwikkeling betreft.
Honden die anders nooit geheel/gedeeltelijk geplukt hoeven te worden krijgen een dikke zacht/donzige plukvacht, denk hier bij aan de Golden Retriever. Ik trim uiteraard naar uw wensen dus u hoeft zich niet aan het standaardmodel te houden, als iets kort moet is dat altijd mogelijk. Let op dat ik altijd afhankelijk ben van de door u verzorgde vacht van de hond. Wanneer er viltige of klitten aanwezig zijn kan ik mogelijk niet trimmen zoals dat behoord, of wat u in gedachte had. Ik vraag u daar respect voor.
Samen met u kunnen we kijken hoe we dit de volgende trimbeurt kunnen voorkomen.
Er zijn ook andere opties om voor u als klant een goed bij te houden vacht te creëren en daarom kunt u tussen de volledige behandelingen ook tussentijds enkel uw hond laten ontklitten/en of wassen zodat uw hond makkelijk weer doorkambaar is. Kijk hieronder nog even welke handelingen we ook apart doen

*

Losse behandelingen

Hier moet u denken aan:
wassen en föhnen
ontklitten/borstelen
Oortjes uitplukken(kunt u oorreiniger goed in zijn oor krijgen)
Nagels knippen
Anaalklieren uitdrukken
Haar tussen de ogen vrijknippen
voetkussentjes uitknippen(belangrijk de hond raakt hier zijn warmte kwijt)


*


Plukken

De rassen die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld: Bouviers , Terriërs en Spaniel soorten. Deze vacht is opgebouwd uit verschillende lagen. Door een periodieke plukbeurt, wordt de dode loszittende bovenvacht uitgeplukt, zodat de vacht daaronder als het waren boven komt te liggen. De vacht moet "rijp"zijn , dit wil zeggen dat de vacht los zit en geplukt kan worden. Dit geeft dan verschillende resultaten:
Een stripvacht:
dit is een vacht die na een plukbeurt nog ruw en iets lang toont (show vacht). De vacht die overblijft na een trimbeurt is de ondervacht, en een ruwe tussenvacht. Wanneer de dode vacht geplukt is wordt de tussenlaag weer de nieuwe doorgroeiende bovenvacht en de geplukte laag de nieuw aangegroeide tussenvacht. Het is van belang dat de hond op jonge leeftijd al een goede vachtopbouw moet krijgen wil het in een stripvacht gezet kunnen worden. Deze ruwe vacht moet regelmatig en consequent getrimd worden zodat de vachtlagen periode van elkaar rijp zijn zodat er altijd een ruwe laag vast blijft en een ruwe laag los "rijp" is. Wanneer de tussentijdse periode te lang is, wordt ook de tussenlaag weer gelijk (overrijp) aan de al gerijpte boven vacht en moet alles weer mee geplukt worden tot de zachte ondervacht(2-3mnd)
Een ondervacht:
een trimbeurt waarbij een laag overblijft, de ondervacht, dit is te merken aan een vaak donzig kort en zacht uitziend resultaat. Bij Spanielen geeft het vaak een ander resultaat, daar is juist de bovenvacht donzig en de ondervacht mooi glanzend en glad. Vaak is het ook dat Spanielen alleen in het eerste jaar dat ze geplukt zijn daarna de vacht zich niet doorzet, zodat de vacht niet meer geplukt hoeft te worden. Bij honden die geholpen worden (sterilisatie) keert het vaak toch weer terug alleen dan in een enorme hoeveelheid, wees hier alert op. Deze plukbehandeling heeft vaak een langere plukrijptijd, doordat er meer vacht"rijp" moet zijn(4-6mnd).

*

Wassen / bijwerken+ dood haar verwijderenDit zijn vaak honden die enorm verharen maar eigenlijk weinig knip beharing hebben. Hier links ziet u een foto van de Golden Retriever. De franjes zoals broek ,buik,borst en staart beharing worden naar wens geknipt.(zie onderste foto)
De twee onderste foto's geven goed het verschil tussen voor en na de behandeling hier is gewassen geföhnd en ontwolt (dode ondervacht verwijderen) en bijgewerkt.

Ook de stokharige vacht valt hieronder zoals de labrador/gladhaar Jack Russel enz. Deze type vacht kan enorm verharen met name de Labradors die geholpen zijn creëren een ondervacht. Normaal verliest een stokhaar vacht enkel de stokhaartjes. (die klein naaldachtige haren)

In de trimsalon kunnen we ze hiervoor een goede behandeling geven. Maar als de hond geen 2-jaarlijkse ruiperiode heeft maar heel het jaar door verhaard is dit een snel terugkomend probleem.
Je ziet nog wel eens dat mensen met een vloerverwarming in de winter de hond ook heel de winter verhaard door dat de vloerverwarming de vacht een indicatie geeft te moeten ruien omdat het warm wordt, daardoor verhaard de hond heel het jaar door. Er is nog een optie die alleen toegepast wordt als de andere behandeling niet werkt, dit is het scheren van de met stokharige hond. Ik heb nog wel eens Labradors en Jack Russels die hier heel veel baat bij hebben en de hond hierna een periode aanzienlijk minder haar verliest. (zie-scheren)


*

Knippen

Alle langharige rassen kunnen geknipt worden. Er zijn verschillende lengtes en modellen. Elk ras heeft een eigen model. Een lang model moet wel regelmatiger getrimd worden dan een kort model, al verschilt dit naar de vachttype. Een krulvacht is vaak niet lang te houden, een stijlen vacht weer wel, maar alle vachten dienen na een trimbeurt gewoon regelmatig door u gekamd te worden. Geen model is onderhoudsvrij. Rashonden worden naar rasstandaard geknipt. Rassen die lang haar hebben maar toch korter moeten zijn er drie modellen mogelijk.
Lange puppyknip:
Lengte van ong. 10 cm/om de 2mnd
Puppyknip:
Lengte van ong. 3/4 cm/grove scheerkop/om de 3mnd
Jeugdmodel:
Lengte lichaam glad/bedekt, waarbij de poten aangesloten geknipt worden zodat deze niet geheel kaal aanzien. Dit is vaak een model waarbij de klant moeite heeft het dier te onderhouden, maar geen kaal geschoren hond wilt om de 3 tot 4 mnd.

*

Ontwollen

Dit is een vacht met een zacht/wollige ondervacht, het is belangrijk deze eens per jaar geheel te verwijderen, deze vacht dient niet geknipt te worden. Deze vacht zorgt er voor dat de hond het erg warm heeft en lang nat blijft en daardoor gaat stinken, deze onderlaag valt niet uit maar blijft in de vacht zitten, waardoor deze ophoopt. Na een goede trimbeurt krijgt de huid weer lucht en droogt de hond snel, ook krijgt de hond weer een mooie glans op de aanwezige vacht. Hiernaast ziet u een behandeling bij een groenendaler.

*

Ontklitten

Ontklitten voor een officieel gehouden model of een tussenbeurt voor onderhoud.
De hond wordt ook gewassen en bijgewerkt. Ontklitten moet vaak om de 6 weken om het goed bij te houden er geldt een uurtarief
*

Scheren

Scheren om twee redenen: uit noodzaak of om praktische reden.
Noodzaak:
ernstige verharing bij gladharige honden een vervilte(ernstig geklitte) vacht.
Praktisch:
een vacht die voor u moeilijk te onderhouden is